1 Comment

 • Tmurna, ali topla zima od prosinca do pretkraj veljače, izuzev posljednjih nekoliko dana, donijela je i neke dobre stvari lokalnim zajednicama u BiH s obzirom na to da one koje rade projekte nisu morale naveliko zaustavljati radove zbog hladnoće, kako je znalo biti ranijih godina.

  Među onima u kojima se intenzivnije radi je i općina Grude, prema određenim parametrima, jedna od najrazvijenijih u Federaciji BiH. U društvu načelnika Gruda Ljube Grizelja i šefa Ureda načelnika Josipa Tomića posjetili smo gospodarsku zonu “Pogana Vlaka – Poljanice”.

  Ukupno 35 hektara površine koja prije nije služila ničemu postaje središte gospodarstva općine Grude. Do zone vodi asfaltirana cesta čija je izgradnja sufinancirana sredstvima JP Ceste FBiH d.o.o. i Vlade FBiH.

  Danas je 130 tisuća četvornih metara toga prostora već definirano, a ostalih dvjestotinjak tisuća četvornih metara nešto je što će u budućnosti biti iskoristivo. Tu smo nastojali da se poštuje i želja investitora i lokacija koju investitor želi.
  Uz 12 tvrtki koje će u prvoj fazi raditi u gospodarskoj zoni, Općina Grude ima u projektu agroobrtnički ili agropoduzetnički centar.

  To će biti objekt od nekoliko stotina četvornih metara, za poljoprivrednu zadrugu, ekobilje, i to će donositi prihode našoj poljoprivredi koja je veliki potencijal općine Grude – istaknuo je grudski načelnik Ljubo Grizelj. U zoni već radi prva tvrtka – TP Drinovci. Dočekuje nas vlasnik Miro Perić. Izgradili su objekt na više od četiri tisuće četvornih metara i zdanje uistinu djeluje impresivno. Investitori koji ulažu u zonu imaju više stotina djelatnika. Uz 12 sigurnih, Grizelj ističe kako se pregovara s još tri investitora. Dok pregledavamo područje, šef Ureda načelnika Tomić ističe pogodnosti za djelovanje u zoni, koje potvrđuju kako je općina Grude jedna od najboljih za gospodarske investicije.

  – Ako u razdoblju od tri godine realizirate svoju investiciju, odnosno ishodite uporabnu dozvolu za objekt, u novcu će vam biti vraćene 2 KM po m2. Što se tiče komunalne naknade, postoje u planu određene subvencije, a što se tiče samih dozvola, u općini Grude imamo najpovoljnije uvjete, plaćaju se jedino pristojbe na dozvole – kaže Tomić. Što se tiče ostale infrastrukture, uz spomenutu asfaltiranu pristupnu cestu, unutar zone probijeno je oko 3 km ceste uz izgrađenu oborinsku odvodnju, od čega je oko 0,8 km asfaltirano s uređenom infrastrukturom za javnu rasvjetu.

  Također su osigurane i geodetske podloge za cijelu zonu te investitori mogu po kupnji odmah pristupiti izradi projektne dokumentacije za realizaciju svojih investicija. Uz postojeći vodovod, Općina radi na opskrbljivanju zone vlastitim izvorom vode iz bušotine. Već je izrađena jedna probna bušotina od 250 m dubine, koja nije dala odgovarajuće rezultate te se ide dalje s hidrogeološkim istraživanjem kako bi se precizno utvrdilo gdje bi voda trebala biti. Istaknuto je, ako se ne pronađe voda, da postoji plan B, a to bi bila izgradnja transportnog cjevovoda za bušotinu.

  Na nedavnom sastanku je Ivica Boban iz EP HZ HB istaknuo kako je gospodarska zona s jednom trafostanicom dobila struju, a na upit da u ovom trenutku sve tvrtke krenu raditi, bi li bilo struje i bi li napon sve mogao izdržati, Boban je potvrdno odgovorio. Što se tiče samih investitora, izuzev TP Drinovci koji su s krenuli s punim radom, pojedini su potvrdili da planiraju kompletnu upravu premjestiti ondje, zatim veleprodaju, a neke i proizvodnju. Također, spominje se ulazak u zonu i jednog giganta iz RH, no o tome će više riječi biti u budućnosti.

  Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/bezvrijedna-zemlja-postaje-gospodarsko-srediste-gruda-1229346http://www.vecernji.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *